Rädda Optimal!

Jag har extremt svårt att definiera mig under en speciell genre eller tecknarstil. Jag vill teckna alla slags serier. Så jag ser mig själv lite som en joker i SerieSverige. En som inte riktigt tillhör något.

Men jag har bara serier utgivna av ett specifikt förlag.
Det är det förlaget som också ser till att jag kommer in på Bok- och Biblioteksmässan varje år.

Om jag tillhör något förlag, så är detJag gillar Optimal. De har gett ut många av de serietecknare som inspirerade mig som tonåring. När de tillfälligt försvann runt 2006 var det inte bara jag som kände det som om att en hörnsten i SerieSverige plötsligt slitits bort. Men sen kom de tillbaka, och de fortsatte ge ut asbra böcker.
 
På grund av en skattesmäll är Optimal i akut behov av pengar. Därför rear de hela sitt sortiment under en begränsad tid. Hjälp dem att fortsätta deras verksamhet genom att beställa böcker direkt från dem.
Kolla in hemsida, det är sjukt billiga böcker, och frakt ingår! Minimipriset är 200 spänn, dvs två-tre böcker.

Adam Boman (en av mina två fantastiska medredaktörer på babian.se) skrev och föreslog att en skulle rekomendera olika titlar. Så jag skriver några korta texter om de böcker som reas ut som jag verkligen gillar:

Daniel Ahlgrens Böggänget
Malin Billers Om någon vrålar i skogen
 Båda om att växa upp i en konstig värld som är emot den. Ahlgren porträtterar grabbarna grus under mellanstadiet. Jag är alltid helt sjukt imponerad på hur jäkla in i minsta detalj han fångat mellanstadieångesten och varenda jävla jobbiga dag. Malin Biller beskriver mycket mer av uppväxten, många brukar fokusera på vissa delar när de beskriver hennes bok, men jag finner det ganska svårt. Hon berättar så mycket och hon gör det så jävla bra. Jag svepte igenom hela hennes bok på någon timme, och jag hann både skratta, gråta, bli så arg att jag ville slå någon, och bli så rörd att allt kändes fint med världen.

Niklas Asker Sätt att se
Enda anledningen till att jag inte äger denna är att jag redan har den amerikanska utgåvan. Niklas Askers serie är ljum, vacker, stämningsfull och lite med en vag bitter ångestsmak. Den här boken är en kopp kaffe.

Anna Fiske Dansa på Mattan
Anna Fiske tecknar digitalt(tror jag) och berättar i den här boken om en stark vänskap mellan två kvinnor. Den börjar från det att de går samma konstskola och följer dem genom uppväxt, livsförändringar, och mot ett inte så lyckligt slut.


Åsa Grennvall Sjunde våningen & Det är inte värst sådär i början
Sjunde våningen tycker jag borde vara obligatorisk läsning på högstadiet eller något. Åsa berättar väldigt utlämnande och tragiskt om ett förhållande med en som slår en. Hon tar upp alla små varningsignaler,  reglerna man alltid vetat, och vägen ut. Men hon gör det inte på något pekpinneartat sätt utan med en väldigt engagerande berättelse. Jag grät sist jag läste om den här.
Det är inte värst sådär i början är en samling kortare serier. Något av en kaffebordsbok the Grennvall edition. Små portioner ångest och leenden.


Jason Den hemlighetsfulla mumien & Flickan full av regn
När de flesta tänker Jason tänker de nog på djur med tomma blickar och inget språk. Det är den hemlighetsfulla mumien. Urskön bok. Sen har han också gjort en drömsk, realistisk tecknar actionserie som heter Flickan full av regn. Jag rekomenderar båda.

Gunnar Krantz Seriemagi
Om du är intresserad av att teckna serier är det här en av mina favoritböcker. Så glad och peppande!

David Liljemark Susanna & Bo
Relationsdrama som man faktiskt känner igen sig i, även om den har sina orealistiska vändningar. När paret sedan även gör slut(tämligen imitten av boken) blir det även en jävligt bra göra-slut-serie.

Maja Lindén Vajlet och Horor är vi allihopa
Maja Lindén är helt fantastisk! Hon är seriesveriges svar på Sarah Silverman. Med boktitlar som "Varje kvinna klär i svart plast" och citat som "Fet, ful och fattig, det är min melodi!"

Tiitu Takalo I ringen och Slåss som en tjej
De första serierna av Takalo jag läste var de korta hon hade med i Allt För Konsten. Jag älskade dem redan då. I ringen är en bok om en tonårig tjej som boxas och problemen som uppstår när hon börjar bli kär i en annan tjej. Jävligt fin bok. Slåss som en tjej handlar om ett gäng vänner efter att en av dem blivit våldtagen. Samtal, reaktioner, etc. Den kändes lite pekpinneartad första gången jag läste den, men det här är en bok som blir bättre ju längre du har den.


Johan Wanloo Den skitstora Wanloo-boken & De äventyrslystna Karlakarlarna
 De äventyrslystna karlakarlarna är en klassisk hyllning / parodi serie album som alla bör ta sig en titt på. Den är gjord med kärlek och delar du den kommer den göra dig mycket lycklig.
Jag vet inte riktigt hur jag ska rekomendera Den skitstora Wanloo-boken. Jag skaffade den ihop med min bror Mark och den har vuxit in i oss som en del av vår jargong. Jag har lite svårt att läsa den utan att Mark läser upp den och gör rätt röster, eller att läsa serien "Det är gött att vara stor!" utan att bli lite retad av Mark strax därefter då han är betydligt längre än mig. Jag är nog helt klart inspirerad av "Veckans Wanloo" när det gäller mina egna dagboksserier. Så gillar ni dem lär ni gilla de här.

Om ni vill stödja Optimal och få tag på serier av mig är det Allt För Konsten 8 och Allt För Konsten 9 som gäller. Jag medverkar i Allt För Konsten 8 med novellserien "NovemberNoveller" som enligt någon recension belyste sex och vänskap på ett skitbra sätt. Tror jag de sa, va? (har den inte här nu) i Allt För Konsten 9 har jag med "Lilla Norrland" en rentecknad klotterserie helt i färg som berättar om min relation till norrlänningar. Båda böckerna är jävligt bra antologier också, det är så himla bra serier i dem. Faktum är att jag rekomenderar samtliga nummer av Allt För Konsten.

(Jag är också med i Serier mot Rasism och det är en jävligt bra bok, men den är inte på rea då inget av pengarna på den går till Optimal, utan direkt till nätverket Ingen Människa Är Illegal, inget som gör att inte själva boken är värd att lägga pengar på ändå! och ännu ett exempel på hur awesome optimal är)

Så! Då har ni lite att välja på. Några har jag inte skrivit om då jag inte läst dem ännu, men de kommer troligen vara de som jag lägger pengarna på själv. Efter att jag sovit lite. Jobbat natt och har ett pass kvar. Men rean fortsätter till den 7:nde Februari! Fynda fynda fynda!!

Kommentarer

  1. Bra där. Jag ska shoppa ihjäl mig. Jag var extremt snål i höstas på bokmässan och lät bli att köpa en massa fint, så nu är det payback. Bokstavligt talat.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

PRESSRELEASE

Beslutstävlingen

Öppet svar på frågan "hur blir en publicerad?"