Kroki (människor)Ja, jag bloggade lite om djurkroki för ett slag sen, men nu tänkte jag blogga om (människo-)kroki.
Jag har valt att illustrera detta inlägg med en mängd krokiteckningar från mitt senaste krokiblock och min dator.

Det jag snackar om är alltså att rita av (oftast nakna) människor som står / sitter / ligger stilla i X antal minuter. Syftet är att snabbt rita av kroppar för att få med de viktigaste aspekterna.

En ganska bra metod att bli bättre på anatomi! Utbildningen på Serie- och Bildberättarprogrammet innehöll en hel del kroki, och det var väl första gången jag började med det. Efter det har jag halkat efter lite. Jag försökte hänga med på några jag fick höra om via min ateljé i Bagarmossen, men riktigt frekvent blev jag inte förrän för ca tre år sedan.

Jag gjorde, och gör fortfarande, en del nybörjarmisstag. En sak specifikt för serietecknare verkar vara att göra huvudet för stort, haha. Så jag följde Lisa Medins trick på det och sparar alltid det till sist.

Jag slänger med tre tips när du ska på kroki:

1. Ta med eget material
Har hittills inte stött på något krokiställe som inkluderar material. Ta med block och pennor. Jag rekommenderar ett stort (A3) och billigt block. När det gäller pennor är kol ofta en preferens, men när du kommit in i det kan kroki vara ett jättebra tillfälle för dig att lära känna de där nya pennorna du inte vågat prova ännu. Om det är snabba poser brukar ett verktyg per ställning räcka. Strunta i suddet, du kommer inte använda det.

2. Kom i tid!
Gärna typ en halvtimme innan om stället är populärt och du vill ha en bra plats. Det är jäkligt oartigt att slinka in sent. Om modellen är ny finns det även risk att hen tappar koncentrationen i sin ställning.

3. Var tyst när du ritar
Hostningar och dyl kan ju inte hjälpas. Men t.ex. stäng av mobilen eller sätt den på flygplansläge. Och var inte SUCK-gubben. Om det går dåligt är det givetvis tråkigt, men du behöver inte låta hela resten av salen veta det. Småprat med vänner sparar du till fikapausen i mitten eller efter krokins slut. Och kommentera inte modellens utseende, herregud vafan.

Förresten: det är ok att lyssna på musik om det hjälper dig att koncentrera dig :) Ha det bara i hörlurar och inte så högt att du inte hör de andra (/läcker ut musiken)


Men om det inte finns någon kroki där jag bor / jag har inte råd med kroki / jag vill krokia varje dag men det skulle vara för dyrt och tidsödslande.

Ah, det finns alternativ! Folk har tipsat mig en del om [pixelovely.com]. Välj modell-preferens och tid, sen sätter det igång! De har rätt dramatisk belysning och roliga ställningar, så det är väl värt att prova. Risken är dock att deras foton tar slut.

Det går ju också att utgå från egna fotografier en har på människor, ställ bara en klocka och rita tills den ringer! Jag rekommenderar fem eller två minuter. Funkar också bra om du har en film framför dig du kan pausa i. Kan bli en rolig studie av actionsekvenser.


Så man behöver inte bo i Stockholm eller så!
Nu kommer en liten lista på kroki-ställen i Stockholm.


Lite kartläggning

Jag beklagar för följare från andra delar av landet, för jag kommer skriva om ställen i Stockholm eftersom det är de jag känner till. Om du har tips på fler krokiställen, kommentera gärna!

Mäster Olofsgården
Period: 11 januari - 8 juni
Dagar och tider: måndagar kl. 19:00-21:15 och onsdagar 13:30-15:45
Adress: Svartmangatan 6
Närmaste station: Tunnelbana Gamla Stan
Kostnad: 80 kr
Mitt generella intryck: Jag tror att jag bara varit på den under onsdag-dagarna. (Men det var ett tag sedan) Rätt trevligt, variation på modeller,
och pausen tas i det trevliga fiket i samma byggnad. Det negativa är att rummet är ganska litet och har en pelare i mitten, så dagar då väldigt många kommer finns risken att en inte får en så bra plats.

Konstnärshuset
Period: 12 januari - ???
Dagar och tider: helgfria tisdagar 18:00 - 20:00
Adress: Smålandsgatan 7
Närmaste station: Tunnelbana Östermalmstorg (det ligger vid norrmalmstorg)
Kostnad: 90 kr + 10 kr för fika. Betalas kontant i pausen.
Mitt generella intryck: Det här är nog den bästa jag varit på hittills.
Salen är väldigt stor och ljuset i den är som dagsljus. De kör alltid samma tid på ställningarna (först 5 stycken 2- minuters, sen 5 stycken 5-minuters, sen en 10-minuters, därefter fikapaus, och efter det samma sak fast tvärtom) Man får två stolar, en att sitta på och en att luta block och material mot.


Haninge Kulturhus

Period: 15 februari - 21 mars
Dagar och tider: måndagar kl. 17:30 - 19:30
Adress: Poseidons torg 8
Närmaste station: Pendeltågsstation Handen, Busstation Haninge centrum
Kostnad: 70 kr
Mitt generella intryck: En liten sal, men har aldrig upplevt den som trång och alla får plats att se. Trevligt gäng. Ok, den här vinner mycket på att den är i min hemkomun.

Dr. Sketchy's Anti Art School
Dagar och tider: ??? Kvällstid verkar det som oftast
Närmaste station: Olika! Sist var det på Kulturhuset Q i Bergshamra, sist jag gick på det var det i Kärrtorps Kulturhus
Kostnad: ??? Sist var det 50 kr
Mitt generella intryck: Det här är inte en lokalmässig kroki, utan en rörelse. Och det är påklätt och oftast invävt som en berättelse med många olika modeller på samma gång. Allt från burleskfest till skräckhistorier. Glad stämning. Skämt, bar och många varierande modeller. De har en facebook-grupp där de utannonserar sina sessioner. Jag missade tyvärr förra, då David Bowie och Totoro fanns med bland modellerna.

Andra ställen jag hört om, men inte provat:
Konstskolan Basis - jättetrevliga lokaler vid Medborgarplatsen. Har varit där men ej testat krokin.
ABF Stockholm - Centralt. De har rabatter för ungdomar och arbetslösa
Biocafé Tellus - i mysiga midsommarkransen, teckna kroki i en biograf :)


 Lycka till! :)

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Gröna karantänfingrar

45 anledningar att jag älskar gamla Sailor Moon