Hur du ber om gratisjobb

Det brukar vara en stor NO NO att jobba gratis, men tyvärr något som ofta efterfrågas av oss som arbetar inom ett kreativt område. Därav har den diskussionen tagits upp rätt många gånger, faktum är att [det finns en väldigt bra guide (av Jessica Hische)] man kan gå igenom varje gång ett gratisjobb dyker upp. Sen finns det även [ironiska twitterkonton som gör parodier på gratisjobberbjudanden], de kan vara rätt sköna att skrolla igenom när man just blivit sur över ett sådant. Men det är inte vad jag tänkte skriva om idag. Men jag kommer fokusera på gratisjobb inom tecknandet, då det är det jag har erfarenheter av.

Jajjemän, jag har erbjudits gratisjobb ganska många gånger, på alla möjliga sätt och med bättre och sämre argument. Som tecknare är detta en återkommande erfarenhet. Men! Som redaktör för babian.se (efter vi slutade få tidskrifts-stöd), genom Mangapatriarkatet, och annat, har jag även erfarenhet från den andra sidan. Så här kommer det, just det...

HUR DU BER OM GRATISJOBB


(För enkelhetens skull kommer jag att utgå från att du själv också är oavlönad för jobbet som redaktör / att söka upp tecknare etc. Det är så mina egna erfarenheter är och om du får en fet lön är det troligt att du faktiskt kan erbjuda tecknaren betalt också.)

Till och börja med är det inte roligt att be om gratisjobb. Om du gillar och respekterar tecknare så vet du att de behöver pengar för att överleva precis som alla andra. Det du ber de göra tar fortfarande arbetstid som de hade kunnat lägga på något annat (som ger betalt).

Om du inte kan ge dem pengar, så MÅSTE du ge dem:

1. Tid!
Be dem om det du vill ha så lång ifrån deadline som möjligt. På det sättet finns större chans att de har någon lucka eller möjlighet att lägga in jobbet ifråga. Av samma enledning ska du redan från första kontakten berätta att du inte har möjlighet att betala. Då ger du dem möjlighet att avböja innan de lagt arbetskraft de behöver lägga på betalande jobb. Samt dig möjligheten att hitta någon annan inom ett bra tidsplan.

2. Konstnärlig frihet!
Det här är jätteviktigt! Jobbet du erbjuder måste vara roligt att göra om det inte ger betalt. Okej du kanske vill ha ett omslag i ett visst format med plats för titel och en siffra någonstans, ge de direktiven tydligt (skicka med en mall?), men i övrigt, släpp tyglarna så mycket du bara kan.

Och: mycket viktigt, hindra dig från att be om ändringar efter leverans!! Här är en fälla många gratisjobb faller in under, extra ändringar innebär extra gratis arbetstid, det är som du ber om mer och mer gratisjobb, vilket kommer göra tecknaren rätt matt på dig. Så länge bilden inte är typ hets mot folkgrupp eller har stavat projektnamnet helt fel kan du leva med det.

3. Respekt!
Kör med öppna kort, berätta från början att det inte ger betalt, berätta var och hur deras bild kommer visas. Och RESPEKTERA ETT NEJ om du får det. Det spelar ingen roll hur snäll du är och hur bra projektet du pysslar med är, människor behöver äta. Om personen du frågat tackar nej, förstå dem och tacka då för det snabba svaret. Sen, om de tackar ja och ritar den där teckningen till dig, och det sen går ett år och ditt projekt vill publicera om bilden någonstans, oavsett hur litet det är, hör av dig till tecknaren igen och be om lov. Och se till att tecknarens namn alltid är med när verket visas.

Jag tycker att det är en ganska självklar lista man kan hålla sig till.

Här kommer lite bonustips!

Ge tecknaren minst ett gratisexemplar av eventuell trycksak de bidragit till. Det är en trevlig gest, och om du känner att du förlorar pengar på det kan du gissa vad tecknaren känner när hen måste betala istället för att betalas för ett jobb hen gjort.

Om du har ett isbn / issn på eventuell trycksak tecknaren bidragit till, ge tecknaren all den informationen. På så vis kan de söka IR-ersättning för det och kanske få en liten peng ändå. ISBN / ISSN är gratis för dig att skaffa om det passar ditt projekt, ring Kungliga Biblioteket och fråga.

Tala väl om tecknaren och det jobb hen gjort för dig om du blev nöjd. Reklama inte att hen jobbar gratis utan att hen jobbar bra. Tecknare får flera jobb pga rykten och kontakter. En tecknare med gott rykte blir ofta anlitad.

Här kommer lite NO NO NOs och gör aldrig detta!

Det tål att sägas igen: respektera ett nej. Du ska absolut inte svara på ett nej genom att mästra tecknaren. Säg inte "det finns andra som glädjeligen skulle" och tjata inte. Kan tyckas självklart men är det tyvärr inte.

Uttrycket "det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse" gällde när du köpte en tamagotchi för pengarna dina föräldrar gav dig för att köpa räknehäften, men inte här. Fråga alltid först. Om du använder någons bild och frågar först efteråt om det var ok - beredd dig på att få Svenska Tecknares jurister på dig och att jobbet du nu tog var allt annat än gratis. Skulle du nu undfly dem, har du fått en tecknare att må riktigt pissigt och troligen gett dig själv världens sämsta rykte.

Ändra inte någon annans bild. Jag vet, jag sa att du inte skulle be om ändringar. Det betyder inte att du har fri lejd att ändra någon annans bild bara för att du vill bespara dem den arbetstiden. Du gör dem inte en tjänst, du gör ett brott. Är det något du verkligen verkligen vill ha ändrat, fråga. Och om de säger nej: Respektera ett nej.

Vanliga fallgropar du ska undvika eller
fraser som får tecknare att markera ditt mail som spam

"Det är bra reklam för dig" är det absolut vanligaste skitsnacket som tyder på ett jobb man inte vill ta. Reklam betalar inte hyra, och reklam kan tecknaren själv göra (uppenbarligen då du hittade hen). Undvik den frasen.

Skriv inget illa om andra inom branschen, det ger bara hintar om att du kan göra samma sak om tecknaren du frågar. Det här gäller såklart "X var för fin för att göra det här gratis" men också "du ritar som X men bra" och liknande.

Locka inte med reklam eller gott rykte. Jag skrev innan att en trevlig gest kan vara att tala väl om tecknaren som hjälpt dig och spä på hens goda rykte i förhoppning om att det kan ge hen mer (betalande) jobb. Detta är en bonus och fin gest, det är däremot inte ett argument för att hen ska jobba gratis åt dig. Du gör detta utan hens vetskap, för det är inte ett löfte du kan hålla eftersom det inte bara beror på dig.

Slutligen

Precis som med alla jobb och erfarenheter är detta något som du kommer lära dig att bli bättre på, och du lär falla i ett gäng fallgropar på vägen. (Förhoppningsvis slutar vägen i ett läge då du kan erbjuda betaljobb) Ta dem som lärdomar, granska dig själv, och lyssna på de du jobbar med.

Försök att inte ta åt dig för mycket när du får nej, och att i alla fall inte visa det om du trots allt tar åt dig. Det är kanske ditt kärleksprojekt och det är klart att du vill ha fina grejer till det. Men var medveten om att du är mänsklig och agera så proffesionellt du kan.

Kommentarer

 1. Så sjukt bra skrivet! ❤️ ❤️ ❤️ Tack.

  SvaraRadera
 2. SKITBRA skrivet Stef! RIKTIGT bra!

  SvaraRadera
 3. Jättebra – och viktig text.

  Tyvärr har det smugit in sig ett fel. Det är inte brottsligt att ändra i någon annans bild. Om ändringarna blir så stora att de har ”verkshöjd” har den som ändrar rätt till sina ändringar. Den ursprungliga upphovsmannen har dock fortfarande rätt till sina ändringar. I praktiken innebär det att publicering av den ändrade bilden (med två upphovsmän) inte är möjlig utan bådas medgivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah ja! Själva tillverkandet av ändringarna är ju inte brottet i sig, att publicera det ändrade verket utan ursprungsupphovsmannens godkännande däremot, antar jag. :) Tack för feedback!

   Radera
 4. Alltså Stef, jag vill ge dig en GULDMEDALJ. <3 <3 <3

  SvaraRadera
 5. Jag vill som alla andra gilla bloggposten.
  Men jag vill också gilla alla kommentarer!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kroki (människor)

45 anledningar att jag älskar gamla Sailor Moon

Gröna karantänfingrar