Recept: Frukostmacka med ägg
Detta var något jag gjorde inför samtliga av mina morgonmöten när jag arbetade med projektet Seriecenter Stockholm. Receptserien kommer även vara med i Serienördens Kokbok som släpps av Natt Förlag till Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg!Så, nu blir jag jobbig och pratar om ägg.
Jag älskar ägg, men det har länge varit en av de jobbigaste matvarorna att handla för mig. Jag måste kontrollera så att alla ägg är hela, och viktigare, läsa igenom förpackningarna och äggmärkningar. Min snålhet lider här då det oftast är de onda äggen som reas ut till vrakpriser, men jag väljer hellre att avstå ägg än att inte köpa ekologiska. Och det är jobbigt att handla eko-ägg, de säljs oftast i mindre förpackningar och till högre priser. Men ja, bättre frigående utomhus än burhöns. De olika märkningarna kan ni läsa om till exempel här. Om jag ska tipsa gemene hen om vars det går att köpa goda ägg i vanlig butik är väl Coop min rekommendation. Eloge till att de vägrar sälja burhönsägg, och de säljer ibland storpack på ekoägg till rätt billiga priser.

Såhär: om jag blir bjuden på ägg, frågar jag inte om de är ekologiska eller så, utan jag tackar och tar emot. Men om jag själv har ansvaret att handla äggen klarar jag inte av att t.ex. köpa ägg från burhöns eller frigående höns inomhus. Men som exempel, en av mina sambos jobbar på ett hotel och tar ofta hem de hårdkokta ägg som inte gått åt på hotellfrukosten. De är inte ekologiska. Jag äter dem.

Nu har jag turen att dela tomt med 12 hönor, så jag lagar oftast mat med ägg från höns som jag vet har det jäkligt bra. Så jag förstår att alla inte har samma möjlighet till de ägg-val jag gör. Och folk kanske inte bryr sig så mycket om höns, de är inte som hundar och katter...

Men kolla så gulliga dessa befjädrade dinosaurier är!

Kommentarer

  1. Vet att vi redan diskuterat det, men som hönsägare, fjäderfävän och hotellknegare: Äggen vi får från frukosten är numera nästan alltid ekologiska! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, glömde editera det innan inlägget gick live! (förinställt) Bra att du kommenterade det. Mmm ekologiskt <3

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

PRESSRELEASE

Kroki (människor)

Ölandsrapporten