Btw - jag har tecknat klart en bok

Min frånvaro sedan i våras kan skyllas på att jag är delaktig i tre rätt stora och roliga projekt. Samtliga tog sin start vid årets Seriefestival i Stockholm. Jag kommer att berätta om dem alla framöver. Ett av dem vet nog många redan om, det andra väntar jag med tills mina arbetsgivare lagt ut information om det. Men det tredje är att jag tuschat klart en serieroman på 181 sidor.

Ja. Lägger ut den infon där.

Efter Stockholms Internationella Seriefestival kände jag en enorm inspiration och pepp. Så jag plockade fram ett serieprojekt jag påbörjade när jag var nitton. Jag har nämnt det lite förut, det har i alla fall bara samlat damm i en pärm, med sjuttio sidor kvar att tuscha och nästan alla sidor kvar att texta.

När jag jobbade med det på Högskolan i Gävle tog det mig ca en dag per sida. Men jag har blivit både bättre och snabbare på att teckna numera, så jag gav mig fan på det en dag och upptäckte att jag numera kan göra upp till sju sidor av samma kvalité. Eftersom mina tecknardagar är få, och eftersom jag var rädd att senare tappa driften jag nu hade, tog jag utmaningen att få klart de där sjuttio sidorna på femton dagar(utspridda under de månader som följde). Och med lite haltningar på slutet gick det faktiskt.

Så den är klar. De flesta sidorna har ca en ruta per sida, men en hel del skrafferingar. Det ser inte fruktansvärt ut. Det är inga kapitel, hela berättelsen ska läsas i ett svep.

Så jag har en svartvit serieroman på 181 sidor. Det är nu det blir jobbigt.

 Jag är rätt bra på att få serieidéer. Nästan alltid kräver de rätt många sidor. Många sidor kräver mycket tid. Men att begränsa antalet sidor brukar oftast påverka berättandets kvalité. Dock gör det att vartenda projekt jag vill ta åt mig är en jävla mastodont. Och de senaste åren har jag blivit väldigt trött på att inte ha något färdigt. Idémässigt borde jag ha fått ur mig fem berättelser nu. Jag har kirrat två böcker på ca 175 sidor vardera, men den ena är början på en längre berättelse, och den andra är en samling dagboksserier. Jag vill ha avslutade berättelser. Något som står och är färdigt.

 Framför allt ville jag veta att jag över huvud taget kunde göra något färdigt. Jag har fått höra väldigt mycket att redaktörer föredrar att en kommer redan när idéen finns så att de kan hjälpa en att feedbacka fram albumet. Att få vill ha ett färdigt album. Men jag är asrädd för att lova något jag inte vet med säkerhet att jag kan.

Så nu kan jag sitta bäst jag vill och vela över alla frågetecken jag nu fått. Som en såklart får när den inte fått någon ny feedback. Är boken fortfarande bra? Jag tror faktiskt att den håller... Jag tycker mycket om att göra inte helt tydliga berättelser som läsaren kan göra till sina egna. Men tänk om den missuppfattas totalt? Tänk om den antyder värderingar jag verkligen inte står för? Tänk om folk tror att den är självbiografisk? Tänk om den haltar för mycket i kvalité? Tänk om sättningen är katastrofal?

Tänk om den helt enkelt suger?


Jag har gjort en onlineversion att skicka testläsare eller så. Jag har lagt upp den hemligt och inte vågat röra den på ett par dagar. Två-tre vänner har sagt att de kan kolla på den hittills. Andra vänner har föreslagit förlag jag bör vända mig till. Om jag skulle ge ut den själv så har dagens svenska seriemarknad aldrig varit bättre lämpad än nu.

Men sanningen är att jag faktiskt aldrig skickat in bokidéer till något förlag förut. För jag har liksom inte haft något projekt jag tyckt passat. Det här var den första.

Så öh. Vi får se hur det går.

Kommentarer

 1. Snyggt jobbat! (konfetti)
  Det där med att redaktörer inte vill ha ett färdigt material, det hade jag aldrig hört. Jag trodde tvärtom, att de inte tittar på oavslutat.
  Nu undrar jag vad som är vanligast med serieböcker, brukar liksom bokkontraktet komma först och boken sen eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! (dans i konfetti)
   Ang redaktörer och färdiga böcker: I ärlighetens namn vet jag inte egentligen! De närmaste kollegorna i min bekantskapskrets som gett ut böcker eller håller på att arbeta med böcker som skall ges ut har kontrakt och gått till redaktörerna med textmanus innan boken är tecknad. En fördel med redaktörer ska ju vara att de kan hitta saker som bör förbättras i ens verk innan det ges ut. Om jag fattat rätt. Och när jag sökt utbildningar eller stipendium i syfte för något slags bokprojekt har det sagts att det hjälper mycket om en redan har ett kontrakt med ett förlag då. Men sen har jag hört lite annorlunda från andra, så helt bensäker är jag inte. Aaah jag skulle vilja göra mer research i detta. Kanske en idé att ta upp med Lisa M och göra ett avsnitt MANGAPATRIARKATET om.

   Radera
 2. Jag vill bara säga: PEPP SOM FAN! :D <3

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Åh sweet, har du lust att läsa den? :)

   Radera
  2. sent svar - men absolut! om jag får så skulle det vara en ära!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

PRESSRELEASE

Kroki (människor)

Ölandsrapporten